ivanmilke

Piratska partija SAD je objavila knjigu “Bez sigurne luke”

In Dešavanja u piratskom svetu on 1. February 2012. at 12:03
Nova piratska knjiga PP SAD

Nova piratska knjiga PP SAD

Uobičajena kritika koju razni lobisti upućuju svim Piratskim partijama je da “oni samo žele besplatne stvari”, a ne proizvode ništa; da “kada bi to bila njihova dela, ne bi ih tako lako dali na skidanje.” Piratska partija SAD danas daje kontraargument tim kritikama, izdajući svoju sopstvenu knjigu.

Dostupna u prodavnicama u štampanom izdanju, ali takođe dostupna i kao eBook za besplatno skidanje, ova knjiga sadrži 20 eseja i tekstova 16 različitih autora. Sadržaj se dotiče tri izvorne teme Piratskih partija: Odgovornosti i transparentnosti vlasti, Privatnosti i “Intelektualns svojine”.

Jedan od autora je kolumnista Rick Falkvinge ( falkvinge.net ) koji diskutuje o Istoriji kopirajta. Takođe, knjiga sadrži diskusiju o Fluidnoj demokratiji u tekstu člana Nacionalne Fondacije za Nauku, Vilijama Simsa Bejnbridža, kao i pokušaj demistifikacije metoda koje je koristila  Piratska partija Nemačke u svom velikom, uspešnom poduhvatu u Parlamentu Berlina prošle godine. U knjizi možete naći beleške EFF-a o 4. amandmanu, kao i Univerzalnu Deklaraciju o Ljudskim Pravima UN (sekcija o privatnosti).

Pomoćni urednik knjige Endru Norton izjavio je da je razlog za izdavanje ove knjige “pomaganje u obrazovanju ljudi o ovim izuzetno važnim temama,” što je potpuno razumljiv povod s obzirom na ogromno nezadovoljstvo prouzrokovano skorašnjim pokušajima američkih vlasti da proguraju SOPA i ProtectIP zakone.

Knjiga se može kupiti u štampanom izdanju na Amazon.com ili besplatno skinuti u nekoliko eBook formata na www.nosafeharbor.com.

Originalni tekst

Prevod: Ivan Vuković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: