ivanmilke

Umetnici i haktivisti sabotiraju španski zakon protiv piraterije

In Dešavanja u piratskom svetu, Prevodi on 2. March 2012. at 14:09

Učestvujući u pokušaju sabotaže novog zakona protiv piraterije koji je danas stupio na snagu, stotine internet stranica u Španiji učestvuju u jedinstvenom protestu organizovanom od strane jedne tamošnje grupe haktivista. Svi sajtovi nude link ka pesmi koja „krši autorska prava“, a čiji je autor umetnik koji sarađuje sa učesnicima protesta i koji je prijavio stranice vlastima, kako bi iste pretrpao zahtevima.
Španija je jedna od nekoliko država u kojima su sudovi potvrdili da P2P stranice rade legalno. Ovakva situacija je naišla na neodobravanje Vlade Sjedinjenih država, koja je iza zatvorenih vrata pružala pomoć španskim vlastima u nacrtu novih zakona koji bi štitili interese vlasnika autorskih prava.
Pod pretnjom stavljanja na crnu trgovinsku listu SAD, Vlada Španije je pri kraju prošle godine na brzinu donela takozvani „zakon Sinde”. Ovaj zakon, na osnovu izveštaja vlasnika autorskih prava, omogućava blokiranje stranica koje ta prava navodno krše, što je stav nalik onom predloženom u američkom zakonu SOPA.
Zakon Sinde je danas stupio na snagu i odmah naišao na otpor. Grupa pod imenom Hacktivistas je berzo organizovala protest izrazito jedinstvenog oblika. Podsticali su internet stranice da postave link ka pesmi umetnika Emea Navarra, člana grupe za zaštitu prava muzičara SGAE i kritičara zakona Sinde.
Iako Navaro svoju muziku mahom objavljuje pod licencom Creative Commons, napravio je pesmu sa „svim pravima zadržanim“ specijalno za protest. Zahvaljujući kampanji haktivista, na stotine internet stranica sada bez odobrenja nosi link ka pesmi sa zaštićenim autorskim pravima, a Navaro je prvu turu stranica prijavio Ministarstvu kulture u toku jutra.

Rezultat je da će komisija koja bude dobila zadatak da ispita sve zahteve biti pretrpana žalbama. Sve prijavljene stranice trebva obraditi prema redosledu stizanja prijave, te će protest značajno usporiti proces istrage.
Cilj akcije je testiranje novog zakona, kako bismo bili prvi koji ga koriste i pokazuju apsurdnost i cenzuru koju on nosi“, kažu haktivisti u komentarima na svoju akciju.
Stranice koje učetvuju u kampanji snose rizik blokade od strane internet provajdera, ali prema zakonu moraju prvo da budu obaveštene o navodnom kršenju autorskih prava. Potom dobijaju šansu da uklone link koji krši autorska prava, kako ne bi bile blokirane.
Osim „sabotaže“, još jedan cilj protesta je da se otkrije kako funkcioniše postupak „skidanja“ sa mreže. Kako jedan član Hacktivistas kaže za TorrentFreak, još uvek je nejasno kako će komisija funkcionisati i na koji način će internet stranice eventualno biti blokirane.
Niko ne zna kako će da skidaju stranice. Mislimo da će od španskih firmi koje pružaju hosting stranicama tražiti i da ih skinu, a da će španski provajderi blokirati stranice koje imaju sedište van Španije.
Takođe, cenzurisaće se i internet stranice iz inostranstva, pa pozivamo sve širom sveta da nam se pridruže. Želimo da proverimo šta se dešava u svakom mogućem slučaju“, dodaje haktivista.
Hacktivistas su poznati po kontroverznim kampanjama. Grupa se 2008. godine okupila ispred sedišta socijalističke partije da javno razmenjuje fajlove sa zaštićenim autorskim pravima. Policija je znala šta se dešava ali ih nije ni takla, što navodi na zaključak da je P2P preuzimanje legalno.
Tokom narednih godina, grupa je pisala priručnike za izbegavanje cenzure na internetu, mapirala je mreže lobista za zaštitu autorskih prava i pokretala lažne državne kampanje z promociju copylefta i slobodnog pristupa kulturnim dobrima.
Pristupanje trenutnom protestu je lako: koristeći kodirani zapis koji se može naći na prezentaciji kampanje, na stranicu se postavi link ka pesmi kojom se krše autorska prava. Samo ne smete tražiti dozvolu od Emea Navara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: