ivanmilke

Univerzalna Deklaracija Principa

In rant! on 24. November 2012. at 01:30

Piratska Partija

Univerzalna Deklaracija Principa
Odgovori Na Pitanja
Kormilo

Nakon višegodišnje borbe za kvalitetnije društvo formirali smo rešenja i odgovore na često postavljana pitanja. Deklaracija principa (http://piratskapartija.com/deklaracija-principa/) je jasna kao takva, međutim praksa je pokazala potrebu za detaljnim prezentovanjem jasnih okvira piratskog delovanja i načina življenja.
Pročitajte odakle smo potekli, na koje se mehanizme borbe fokusiramo i koju smo viziju budućnosti približili svetu danas.

Slobodna razmena znanja (podataka)

Ovaj jednostavan i univerzalan akt je srž piratskog pokreta. Koristimo postojeću telekomunikacionu infrastrukturu kao što biciklisti koriste postojeću mrežu puteva. Ne zagađujemo sredinu, krećemo se kvalitetnije (često i brže) od postojećeg saobraćaja – sve značajno jeftinije i zdravije. Upravo je ovo analogija za torente i web prodavnice zaključanih podataka – torenti su zdrave i pristupačne bicikle koje završavaju posao na zdrav način, dok su skupi automobili komercijalna i neodgovorna rešenja za puteve po kojima se svi krećemo sa istim životnim potrebama i željama.

Stali smo iza imena Pirat

Otvorenost i lakoća komunikacije je zasmetala pohlepnim gigantima monopola. Naše vozikanje biciklama po mreži Internet puteva je u jednom trenutku postalo ilegalno i prozvali su nas piratima. Međutim, stali smo iza svojih zdravih navika, stali smo iza imena Pirat! Opremili se znanjem iz najkomplikovanije pravne materije kako bi smo celom svetu približili zdrave piratske vrednosi i način življenja. Sa ponosom se borimo za slobodnu i dostupnu kulturu svima, koja će biti neuništiv generator generacijama koje dolaze.

Naš svet nema granice

Borimo se za univerzalne ideje – one ne poznaju granice ili neke druge plitke tačke razdvajanja. One povezuju najrazličitije ljude danas – od istraživača na samim granicama ljudskog saznanja pa sve do mističnih prirodnjaka koji dišu plućima svojih predaka. Mi se za budućnost borimo komunikacijom!

Međutim, problem nasleđen iz bliske prošlosti se zove “intelektualna svojina” i upravo je to poslednja dogma koju Pirati širom sveta razbijaju svakom ostvarenom konekcijom za razmenu podataka.

U svetu informacija oskudica osnovnog resursa nije moguća. Slobodnom razmenom znanja Pirati osiguravaju funkcionalnu budućnost gde vidimo i jasan put do našeg novog sveta ideja gde niko neće oskudevati u resursima, bilo fizičkim bilo informacionim!

Šta je PP, za šta se zalaže i kako sprovodi svoje ciljeve?

Kratka verzija:
Šta je pp: globalno najbrže rastući politički pokret danas
Za šta se zalažemo: slobodan protok informacija
Kako to radimo: razmenom znanja

Duga verzija:
Pirati se bore za osnovna ljudska prava u modernom društvu. Sloboda govora i slobodna razmena informacija, među ostalim osnovnim ljudskim pravima, su nam fokus jer se nit uspostavljanja razumnog okvira življenja bazira na ovim vrednostima. Odbacivanje patentnog sistema, reforma zakona o autorskim i srodnim pravima zajedno sa očuvanjem privatnosti i deljenje fajlova preko Interneta su praktični mehanizmi kojima osiguravamo gore pomenuta ljudska prava u 21. veku. U 17. veku bi smo ista prava realizovali prepisivanjem i deljenjem knjiga, deljenjem ručno pravljenih olovaka na ulici – danas pravimo sajtove, uređivače teksta na Internetu, u situaciji smo da razmenjujemo najveće količine ljudskog znanja u istoriji. Važnost naših mehanizama svakim danom dobija na značaju i demonstrira svoju praktičnu svrhu. Piratska razmena je značajna svima – od zemljoradnika koji na wikipediji čitaju o uzgoju pšenice sve do novih art formi izražavanja u različitim delovima sveta u isto vreme.

Od kada postoji piratski pokret?

Piratski pokret je u svetu nastao 2006. godine. Tokom 2008. godine se omasovljuje aktivizam i javnost prepoznaje piratske ciljeve kao ciljeve od opšte dobrobiti, iste godine je i Srbija dobila Piratsku Partiju.
Od 2010. Pirati Srbije deluju kao ravnopravan deo Piratske Internacionale (http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Parties_International) čiji su ujedno i osnivači. U trenutku kada ovo čitate (novembar 2012.) na svetu postoji oko 70 piratskih partija.

Zašto privatnost?

Zato što ne živimo u slobodnom svetu i privatnost nam je neophodna da bi smo ga menjali na bolje. Privatnost nije izgovor za skrivanje i bežanje u neodgovornost! Naprotiv! Privatnost je sigurno mesto svih nas iz kojeg krećemo odovorno i transparentno u javnost sa svakom svojom odgovornom akcijom.

Zašto transparentnost?

Kratka verzija:
Zato što je jedini način borbe protiv korupcije. Pre svega transparentnost ima funkciju da smanji prostor za manipulaciju i besmisleno bavljenje nepotrebnim stvarima te će omogućiti problemima da isplivaju na površinu.

Duga verzija:
Danas je više nego ikad očigledan i prebrojiv (broj članaka na Wikipediji) kvalitativan rast u globalnoj komunikaciji. Komunikacija nam je funkcionalna jer realno pomažemo jedni drugima, lakše i direktnije nego ikad. Takođe, kao zajednica smo sazreli i ne tretiramo komunikaciju preko Interneta kao komunikaciju sa kompjuterima ili mašinama, jer je realno stanje stvari zapravo komunikacija sa onim bićem na drugom kraju žice. Odgovorno to radimo jer komuniciramo direktno, bez posrednika i manipulatora iz prošlog doba kada su to bile crkve, zatvorene vlade zemalja i kvazi humanitarne organizacije ili pak korporacije. Poverenje u institucije je na pragu da nestane. Imamo jedni druge i to je ono što je bitno, realno i opipljivo. Nije puki akt bunta već osvešćena realnost.

Zar to što PP radi nije ilegalno?

Osiguravanje slobodnog znanja i slobodne komunikacije je legalan i poželjan građanski mehanizam.

Šta je piraterija?

Piraterija je slobodno deljenje znanja, veština i ideja. Svega materijalnog i nematerijalnog. Piraterija je kao masturbacija – svi to rade, međutim nisu svi spremni da to i priznaju;)

Kakve veze Pirati imaju sa Anonima?

Pirati i pokret Anonymous dele istu viziju, međutim realizuju je na značajno drugačije načine.

Kakva je hijerarhija u Piratskoj Partiji Srbije?

registrovan korisnik na sajtu – redovna obaveštenja email-om u vezi sa aktivnostima
korisnik mail liste – prvi sloj učestvovanja u organizaciji aktivnosti
– piratepad user – tekstualna radna platforma gde se formira prvi oblik piratskih akcija
– @piratskapartija.com email – predstavnik i glasnogovornik partije
– editor na sajtovima – kreator politike i aktivnosti, glasnogovornik u javnosti i medijima

Kako da pristupim?

Prijavi se na google grupu i/ili sajt. Odatle u komunikaciji sa ostalim piratima napreduješ dalje. Ako si rešen/a da držiš lokalnu koordinaciju piši na headquarters@piratskapartija.com – to jeste prečica i dobićeš podršku ako u svojoj sredini već realizuješ piratsku agendu.

Koje su obaveze i prava člana PP?

Najstariji i najodgovorniji svaki svoj dan provode u radu na unapređenju politike, kreiranju aktivnosti i čuvanju piratskog ideala.
Lokalni koordinatori su u obavezi da budu dostupni (stalno proveravaju email) i kanališu aktivnost u lokal.
Od simpatizera očekujemo bespoštednu podršku i širenje ideje od usta do usta.

Da li će PP ulaziti u koalicije i sa kim?

Pirati ulaze u koaliciju sa drugim političkim inicijativama isključivo nakon potpunog prihvatanja piratskih principa i formiranja grupe za nadzor sprovođenja tih principa. Uslovi se nalaze na sledećem linku: http://piratskapartija.com/piratski-uslovi/

Na koji način mogu da doprinesem odmah?

– Podeli sa prijateljima ovaj dokument.
(nemoj da šalješ mejlove na stotine adresa, nisu funkcionalni i to niko ne čita. bolje je da jednom dnevno pošalješ ovo nekome koga znaš sa obrazloženjem i dobrom namerom – tako osiguravaš ostvarenje ideje na duge staze umesto sagorevanja u kratkoročnu pojavu)
– Uključi upload na maksimum u svom torrent klijentu:D

~

http://piratska.rs/

~

Download linkovi.
verzija na engleskom jeziku, odt source i pdf za čitanje.
http://piratskapartija.com/wp-content/uploads/2012/11/piratska-partija-univesal-declaration-of-principles-faq-ENG.odt
http://piratskapartija.com/wp-content/uploads/2012/11/piratska-partija-univesal-declaration-of-principles-faq-ENG.pdf

verzija na srpskom jeziku, odt source i pdf za čitanje.
http://piratskapartija.com/wp-content/uploads/2012/11/piratska-partija-univerzalna-deklaracija-principa-faq-SRB.odt
http://piratskapartija.com/wp-content/uploads/2012/11/piratska-partija-univerzalna-deklaracija-principa-faq-SRB.pdf
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: